Геморой: лікування та профілактика

05.11.2023 в 00:04 993 5.0 0
Геморой: лікування та профілактика
В деяких випадках креми, мазі або свічки є достатньо ефективними для повного усунення гострого захворювання.

Геморой — не привід для жартів, а дуже неприємна і делікатна проблема, якої нікому не хочеться бажати. По суті це є варикозне розширення в прямій кишці або на зовнішній стороні заднього проходу з наявністю тромбу на пізніх стадіях. Пізнати підступне ураження можна по таким ознакам як кровотеча, біль, дискомфорт при дефекації. В такому випадку варто купувати прокто-глівенол та якнайскоріше починати лікування.

Як назначається лікування

Здавалося б, не варто казати, що при перших ознаках симптомів необхідно звертатися за медичною допомогою, але часто люди нехтуюсь цим через сором чи страх отримати негативні емоції. Існують 3 види геморою: зовнішній, внутрішній та комбінований, а також 4 стадії. Проблема може мати гострий або хронічний характер. Від цих факторів, а також від індивідуальних особливостей пацієнта залежить, як лікувати геморой будуть у кожному конкретному випадку і наскільки легко пройде одужання.

Системне лікування

Медикаментозна терапія флеботропними препаратами може допомогти позбутися вузлів на початковій стадії або стати профілактикою при хронічній формі.

Також ліки, зазвичай на основі флавоноїдів призначуються після хірургічного втручання. Рослинні компоненти поліпшують тонус вен та поліпшують циркуляцію крові.

Місцеве лікування

В деяких випадках креми, мазі або свічки є достатньо ефективними для повного усунення гострого захворювання. Також їх призначають для полегшення симптомів при хронічній формі, оскільки вони мають протизапальну та дезінфекційну дію.

Хірургічне втручання

На перших двох стадіях за відсутності ефекту від консервативних методів або за індивідуальними показниками пацієнту призначають малоінвазивну хірургічну процедуру. В сучасних клініках пропонують одну з цих методик:

  • Склеротерапія. Вважається одним з простіших і безболісних методів, навіть проводиться без анестезії. За допомогою шприцу у вузол вводиться препарат, під дією якого білки денатуруються, що призводить до блокування кровопостачання та утворення тромбу, який трохи далі може вийти самостійно.
  • Лігування або перев’язка вузлів за допомогою латексних кілець з подальшим відриванням призначається зазвичай при внутрішньому типі;
  • Інфрачервона фотокоагуляція — це методика лікування за допомогою спрямованого інфрачервоного випромінювання. Гарне рішення при кровотечі, але протипоказане при наявності запального процесу;
  • THD або трансанальна гемороїдальна деартеріалізація це ушивка артерій з метою блокування постачання крові до вузла. Виконується за допомогою чуттєвого ультразвукового обладнання. Операція має гарну статистику щодо остаточного одужання пацієнтів і можлива на пізніх стадіях.

Геморой: лікування та профілактика

При неефективності малоінвазивних методів проводиться хірургічне відсічення з лігуванням артерій та судин.  В процесі терапії лікар може рекомендувати виконувати деякі правила стосовно дієти та способу життя. Бажано включити якомога більше клітковини, свіжих овочів та молочних продуктів, які сприяють пом’якшенню калових мас. І навпаки, слід уникати їжі, що провокує закрепи, кислотних, маринованих, гострих та копчених продуктів.  Зазвичай при гострій формі рекомендується обмеження навантаження, але в деяких випадках фізичні вправи допомагають покращити ситуацію. 

Взагалі, краще лікування — це профілактика. Фізична активність здатна уповільнити старіння та уникнути багатьох проблем. Легка гімнастика та ходьба пішки не заберуть багато часу та зусиль. 

Теги:лікування, геморой

Комментарии (0)
Войдите, чтобы оставить комментарий.