Вибираємо бронеплити: кераміка чи сталь

15.03.2024 в 18:16 609 5.0 0
Вибираємо бронеплити: кераміка чи сталь
Ілюстрація / Світлина: з відритих джерел
При виборі бронеплити важливо враховувати необхідний клас захисту бронежилета, а також особливості завдань, що ставляться перед бійцем.

Надійний бронежилет є основним захистом для воїнів ЗСУ, які мужньо захищають нашу країну на полі бою. Він дозволяє вберегти бійця як від прямих влучень зі стрілецької зброї, так і від уламкових поранень. При цьому основним захисним елементом бронежилета є бронеплита. Вона може відрізнятися класом захисту, легкістю, товщиною та іншими показниками, які залежать від матеріалу виготовлення. Сьогодні найбільшу популярність мають бронеплити керамічні, а також пластини зі сталі. Про особливості двох типів захисту ми зараз розповімо.

Керамічні плити

Цей тип бронеплит виробляють для бронежилетів III класу захисту. Матеріалом виготовлення є оксид алюмінію. Серед особливостей плит із кераміки варто відзначити:

  • легкість;
  • високий рівень міцності;
  • поглинання кінетичної енергії кулі.

Принцип дії такої бронеплити схожий на захист автомобіля. При ударі об відбійник капот автомобіля зминається, що дозволяє поглинати кінетичну енергію та пом'якшувати удар. Так само працює і керамічна плита. При пострілі руйнується лише сегмент кераміки, що забезпечує зниження енергії удару.

Варто сказати й про мінуси такого спорядження. При падінні кераміки можуть утворюватися мікротріщини, які знижують захисні показники плити. Саме тому варто купувати спорядження перевірених виробників, що відповідає стандартам ДСТУ.

Сталеві бронеплити

Сталь все ще залишається найпопулярнішим матеріалом для виготовлення захисних плит у бронежилетах. Вона «вловлює» кулі, оскільки вони застряють у броні. При цьому такий товар набагато важчий за кераміку, а при однаковому класі захисту може бути менш ефективним. При виборі бронеплити зі сталі звертайте увагу на:

  • якість металу;
  • наявність ущільнень;
  • відповідність стандартам ДСТУ.

На сьогодні однією з найкращих вважається сталь Armox Advance, яку для виробництва плит використовує український бренд ukrarmor.

Дати однозначну відповідь, який із матеріалів краще, не можна. При виборі важливо враховувати необхідний клас захисту бронежилета, а також особливості завдань, що ставляться перед бійцем. Для забезпечення мобільності при пересуванні краще віддавати перевагу кераміці, тоді як у плані довговічності та практичності виграє сталева броня.

Теги:бронеплити, керамічні бронеплити

Комментарии (0)
Войдите, чтобы оставить комментарий.