Як вберегти суглоби

15.12.2022 в 18:16 343 0
Як вберегти суглоби
Ілюстрація / Світлина: з відритих джерел
Дотримання всього лише кількох порад позбавить вас від цілого ряду незручностей і неприємностей у зрілому віці. Читайте подробиці в матеріалі.

Що старші наші знайомі, то частіше ми чуємо їхні скарги на болі в суглобах і все частіше з сумом помічаємо, як катастрофічно змінюється їхня хода. Напевно, і ви замислювалися, споглядаючи ці видовища, чи можна було зберегти здоров'я суглобів, якби своєчасно звернути увагу на них. Авжеж, можна! Дотримання всього лише кількох порад позбавить вас від цілого ряду незручностей і неприємностей у зрілому віці.

Все, що потрібно для здорових суглобів — підтримка у належному стані хрящової тканини — такого собі природного амортизатора, що забезпечує рухливість та нормальне функціонування суглобів. Для цього їй слід дати всі поживні речовини, яких вона потребує.

Захворювання суглобів можна розділити на такі групи:

  • вроджені патології;
  • запальні та інфекційні хвороби. До них належать артрити, подагра, хвороба Бехтерева, Гоффа та інші;
  • дегенеративні ураження (як то остеопороз). Саме з ними найчастіше стикаються люди похилого віку;
  • захворювання навколосуглобних тканин: зв'язок, сухожиль, суглобових сумок та фасцій.

Що можна зробити зараз, щоби зберегти здоров'я своїх суглобів?

Як і у випадах з більшістю інших захворювань, саме спосіб вашого життя залишається вирішальним фактором профілактики. Ось кілька простих звичок, які варто розвинути якомога раніше — щоб звертатися до лікаря або не довелося зовсім, або довелося робити це якомога пізніше.

Стежте за вагою

Кожні чотири зайві кілограми вашої ваги створюють додаткове навантаження на коліно силою близько 12-ти кілограмів! Далі це співвідношення тільки прогресує.

На превеликий жаль, надлишкова вага — найпоширеніший із надважливих факторів, що критично впливають на стан наших суглобів. І мова йде не лише про підшкірний жир, а більшою мірою про вісцеральний — той, що накопичується у черевній порожнині, охоплюючи внутрішні органи: печінку, підшлункову залозу, серце.

Змініть раціон

здорова їжа

На жаль, це залишається задачею непростою — перебудувати своє ставлення до їжі, до своїх сподобань, до кулінарних навичок. Але зайві жири на талії — це, переважно, жири, переселені з тарілки! Тому відмовлятися від них необхідно. Аби спростити задачу, оберіть свою дієту, де буде більше того, що вам подобається — чи то будуть фрукти, чи риба, чи специфічні овочі — і дізнайтеся про неї якомога більше.

Дізнайтеся, яких дієт дотримуються ваші кумири — телезірки, кіноактори, політики чи спортсмени — і це буде додатковим стимулом. Почніть, розглянувши такі поняття як середземноморський раціон, або кето-дієта.

Пийте частіше

Адже ви ще зі школи пам'ятаєте, що тіло людини на 80% (чи більше?) складається з води. Насправді кожен орган містить свою кількість Н2О, але м'язи та суглоби перебувають у трійці лідерів, тримаючи цей показник на рівні до 75%. Саме вода забезпечує еластичність хрящів, які постійно труться між собою, стискаються і випростовуються, амортизуючи суглоби. Тому для здоров'я суглобів дотримуйтеся денної норми випитої води для дорослої людини. А за останніми даними, це має бути 4% від маси тіла. Тож, якщо ви важите 75 кг, вам слід випивати до трьох літрів води на день. Здається, ідеальний препарат: і недорогий, і передозування виключене.

Оберіть свій спорт

Тобто, тренуйте суглоби. Помірні навантаження на них, які справляють піший туризм, біг, прогулянки на велосипеді, стрибки та присідання — стимулюють утворення й оновлення хрящової тканини, запобігають утворенню зайвих кілограмів (які потім цим же суглобам доведеться носити), а також зміцнюють серце, судини й ваш імунітет.

спорт

Оберіть свої вітаміни

Ні, мова піде не про ті випадки, коли лікареві доводиться призначати препарати, покликані зняти біль та запалення. Проте сучасні вітамінні комплекси здатні не лише підтримати суглоби, забезпечивши їх поживними речовинами, але й усунути больовий синдром, вгамувати запалення, захистити від внутрішніх критичних факторів. Про це свідчать офіційні дослідження, які доводять, що хондроїтин і глюкозамін справді допомагають зменшити запалення та усунути біль в суглобах. При цьому виробник наполягає, що вживання цих таблеток допомагає також при травмах, фізичній втомі, м'язовій втомі та навіть при артриті.

Американська компанія Now Foods, яка пропонує цей препарат, має у своєму арсеналі потужну команду засобів, покликаних у той чи інший спосіб допомогти нам у нашій боротьбі за суглоби. Комплекс мікроелементів для захисту суглобів має куди ширший спектр дії.

Він допоможе при слабких кістках, хрящах і суглобах, остеопорозі та остеохондрозі, при занепаді сил. Але разом з тим він посприяє у боротьбі з депресією, порушеннями пам’яті та уваги, розладами нервової системи, захворюваннями серцево-судинної та сечостатевої систем. До його складу ввійшли кальцій та магній, кожен — у трьох формах.

Якщо ж ви прихильник суто природних інгредієнтів — вам прийдеться до вподоби комплекс "Комфорт і Підтримка Суглобів" від виробника Solgar. Спеціалісти компанії розробили формулу, що містить натуральні рослинні компоненти. Це екстракти коренів куркуми та імбиру, кори білої верби, смоли босвелії, а також комплекс перцю і спецій. Також до складу препарату ввійшли вітамін С та колаген двох типів. Виробник радить вживати капсулу чи дві на день для зміцнення кісток, усунення болю в суглобах та м’язах, для відновлення розтягнених сухожиль, для оздоровлення та омолодження шкіри.

Теги:суглоби, магній, кальцій, Хондроітин, глюкозамін, Здоров'я, Now Foods

Комментарии (0)
Войдите, чтобы оставить комментарий.