Як боротися із дитячими страхами? 7 ефективних методів

19.01.2021 в 19:30 552 0
Як боротися із дитячими страхами? 7 ефективних методів
Ілюстрація / Світлина з відкритих джерел
Дитячий страх відрізняється від дорослого тим, що його легше перемогти або зменшити з часом. Допомогти дитині можуть тільки турботливі дорослі.
У житті кожної людини присутній страх. Є фобії, з якими легше боротися, а деякі психологічні блоки майже неможливо перемогти. Існують різні теорії їх походження. Так, Зигмунд Фрейд стверджував, що всі страхи і комплекси родом з дитинства. І завдання батьків — допомогти своїй дитині впоратися з ними.

Дитячий страх відрізняється від дорослого тим, що його легше перемогти або зменшити з часом. Допомогти дитині можуть тільки чуйні й турботливі дорослі, які уважно поставляться до перших ознаках розвивається фобії.

Чим може бути викликаний дитячий страх?

Дитину може налякати гучний звук, спалах світла, різкий рух. Якщо батьки спокійні люди, які не влаштовують гучних сварок і скандалів, то психіка їх малюка швидше за все також стійка. Тому короткочасний переляк чи не обернеться подальшими проблемами. В іншому випадку дитину варто відразу показати дитячого психолога і направити всі сили на зменшення шкоди від отриманої травми.

Фантазія

Дитяча уява не має меж. Тому малюки часто бачать небезпеку в абсолютно звичайних явищах. Так, помітивши тінь гойдається дерева, дитина може подумати, що це — страшний звір. Особливо сильно працює фантазія, коли малюк дивиться мультфільми, що не підходять йому за віком з яскраво вираженими негативними персонажами.

Сварки в родині

Дитина особливо чутливиа до атмосфери, що панує в будинку. Саме тому батькам не варто з'ясовувати стосунки в його присутності. У сім'ях, де дорослі часто сваряться і розмовляють на підвищених тонах, діти ростуть тривожними і полохливими.

Проблеми в соціальному житті

Дитина може стати скутою і сором'язливою, якщо в її соціальному житті в школі, дитячому садку або дитячому таборі сталася конфліктна ситуація, в якій вона відчула себе некомфортно. Якщо уважні батьки вчасно помітять цю проблему, то їм не важко буде впоратися з нею на ранньому етапі через діалог з малюком і активне слухання.
як побороти дитячий страх

Невроз

Іноді причиною дитячої фобії стає психологічне відхилення, найчастіше невроз. Такий розлад може розвинутися на тлі постійного страху, не поміченого дорослими.

Як боротися зі страхами дитини?

Розмови

Важливо частіше розмовляти з малюком і цікавитися його повсякденним життям. Однак з темою страхів треба бути обережніше. Не варто ставити прямих питань, якщо малюк поки не готовий говорити про це. Слід підходити здалеку, плавно переводячи діалог в потрібне русло.

Малюнки

Можна попросити дитину намалювати свій страх, а потім разом знищити малюнок. Такий ритуал означатиме, що лякає істота або явище більше не повернеться.

Твір

Ще один спосіб — твір історії про свій страх. Якщо він абстрактний, то його можна зобразити у вигляді казкового героя. По ходу сюжету персонаж повинен зникнути або перейти на бік добра.

Сценки

Можна спробувати інсценувати написані історії, розподіливши ролі між усіма членами сім'ї. Це веселе заняття допоможе дитині відволіктися від страху і висміяти його.
як побороти дитячий страх

Спорт і танці

Відмінна ідея — записати малюка в спортивну секцію або танцювальний гурток. Нові враження і друзі допоможуть йому стати впевненіше в собі, а завдяки додатковій фізичної активності він зможе виплеснути негативні емоції.

Галасливі ігри

Якщо дитина боїться шуму, наприклад, грому і грози, то варто частіше влаштовувати з ним активні ігри з криками і бурхливим веселощами. Так малюк зрозуміє, що гучні звуки можуть бути пов'язані і з позитивними моментами.

Спілкування з друзями

Проводячи час з однолітками, дитина не відчуває себе самотнім, відволікається і забуває про свої страхи.

Важливо приділяти достатню увагу малюкові, проявляти інтерес до його переживань і намагатися побудувати довірчі відносини. Тільки так батьки зможуть захистити дитину від тривог і дитячих страхів.
Теги:Діти, страх, дитячий страх

Комментарии (0)
Войдите, чтобы оставить комментарий.