Фізіологічна роль цинку для рослин

22.05.2023 в 13:05 1004 5.0 0
Фізіологічна роль цинку для рослин
Ілюстрація / Світлина: з відритих джерел
Цинк — один із ключових пазлів у загальній схемі вирощування будь-якої с/г рослинної продукції. Без його участі багато процесів зводяться нанівець.

Все частіше, поряд з органічними підкормками та комплексними мікродобривами, фермери та підприємці використовують добриво цинк. Чому саме його, а не інший мікроелементний препарат? Чи дійсно цинк такий важливий у живленні всіх без винятку сільськогосподарських культур? Щоб це зрозуміти, слід проаналізувати його роль у фізіологічних та метаболічних процесах, оцінити масштаби впливу дефіциту цинку на рослинний організм.

Отже, цинк — мікроелемент, що входить до активних центрів ферментів та забезпечує цілий ряд процесів:

  • продуктивний синтез хлорофілу;
  • регуляцію ростових процесів, синтезу білків (нуклеїнових кислот, РНК);
  • вуглеводний та азотний обмін;
  • підтримку цілісності клітинних мембран;
  • утворення пилку;
  • підвищення посухо-, жаро- та холодостійкості, стресостійкості. 

Концентрується він переважно в точках росту, в молодих листках, генеративних органах, у зародках насінин. Та якщо цього життєво необхідного елементу не вистачає — спостерігаються явні симптоми дефіциту. Найпомітніші з них: листя стає жовто-зеленим, покривається бурими плямами, згодом відмирає; молоді листки сповільнюються в рості, деформуються, набувають асиметричної форми з хвилеподібними краями.

цинкові добрива

Крім того, при дефіциті цинку в тканинах рослин стрімко підвищується вміст нітратів та амінів, а кількість білків зменшується. Це суттєво відображається на якості урожаю та його кількісних показниках.

Використовуючи добриво цинк, можна не лише попередити симптоми дефіциту, але й суттєво покращити живлення рослин. А за підтримки перевірених, надійних виробників підкормок — ця ідея стає доступною для кожного.  

Кого обрати серед величезного переліку компаній та яке саме добриво цинк купити? Головні правила — надійність, наявність сертифікатів, безпечний склад, доказова ефективність, широкий спектр дії, актуальність для різних видів с/г культур. Всі ці ознаки притаманні продукції «Добродій», компанії-виробнику, що гарантує результат, виключає негативний вплив на природу та споживача.

Добродій Цинк-МідьУніверсальне добриво для позакореневого підживлення Добродій Цинк-Мідь — надійний помічник кожного фермера, агронома, агропідприємця. Розроблене на основі мікроелементів (цинку, міді), хелатованих карбоновими кислотами, воно не тільки покращує засвоєння макроелементів, але й сприяє підвищенню стійкості рослин до несприятливих умов середовища, підвищує продуктивність зростання. Крім того, зменшує стрес від дії гербіцидів, стимулює процес вкорінення, підвищує місцевий імунітет та стійкість до вилягання.

Аналізуючи все вище сказане, можна сміливо вважати — добриво цинк — один із ключових пазлів у загальній схемі вирощування будь-якої с/г рослинної продукції. Без його участі багато процесів зводяться нанівець. А вчасне внесення потрібної дози підкормки гарантує високу урожайність та добру якість вихідної продукції.

Теги:рослини, цинк, добриво

Комментарии (0)
Войдите, чтобы оставить комментарий.