Робуста: відкриваючи світ смачної та енергетичної кави

05.12.2023 в 18:15 1189 4.8 0
Робуста: відкриваючи світ смачної та енергетичної кави
Ілюстрація / Світлина: з відритих джерел
Вивчіть її терпкий смак, використання у розчинних продуктах та блендах. Як правильно приготувати цей вид кави, з якими добавками найкраще поєднується.

На цей сорт припадає близько 25% всього світового ринку кави. Безумовно, арабіка є більш популярним і поширеним сортом, але й робуста досить активно залучається в сучасному кавовому світі. Зокрема, вона використовується при виготовленні розчинних продуктів, у блендах та для приготування еспресо.

Смакові особливості

Робуста відрізняється терпким, гірким та міцним смаком. Саме тому в чистому вигляді вона не має особливої популярності. Якщо порівнювати її за міцністю з арабікою, то кофеїну в ній зазвичай більше. Тому її часто додають до енергетичних напоїв. Зовні цей сорт можна відрізнити за більш округлими зернами.

Кава в зернах Робуста В’єтнамВирощують робусту у трьох основних кавових регіонах:

  • Азія;
  • Африка;
  • Південна Америка.

Від цього залежить аромат та смак певного сорту. Адже у всіх цих регіонах різні кліматичні умови, склад ґрунту, вологість та висота над рівнем моря. Найбільше робусти постачає В'єтнам. У в'єтнамських сортах відчуваються відтінки прянощів і горіхів. В африканській каві, зокрема з Камеруну, можна відчути яскраво виражений карамельний післясмак. З популярних сортів також варто відзначити Конільйон (Південна Америка) та Ява Інеак (Індонезія).

Найчастіше робуста використовується для змішування з арабікою у блендах. Конкретні пропорції розраховуються виходячи з того, який необхідно отримати баланс кислоти та гіркоти. Крім цього, у різних пропорціях змішування по-різному розкривається післясмак. Він може бути шоколадним, фруктовим, ягідним і навіть квітковим.

Також смак досить сильно залежить від ступеня обсмажування. Чим сильніший температурний вплив, тим він виходить більш насиченим і міцним. «М'яку» робусту можна зустріти в розчинній каві. Це відбувається через те, що в процесі виготовлення деяка частина кофеїну видаляється.

Як правильно приготувати

Чисту робусту найоптимальніше заварювати за допомогою краплинної кавоварки. Можна, звичайно, скористатися френч-пресом або туркою, але в такому випадку слід бути готовими до того, що напій може вийти занадто гірким. Це відбувається через те, що порошок довго контактує з водою.

Кава в зернах арабіка Колумбія Марагоджип 1 КгВ ситуації з краплинною кавоваркою склад обробляється парою та конденсатом, тому формується більш пом'якшений смак. Якщо кава все-таки вийшла гіркою, можна скористатися добавками.

  1. Цукор.
  2. Молоко.
  3. Сироп.
  4. Топінг.
  5. Спеції.

Якщо ви віддаєте перевагу зерновим свіжомеленим варіантам, то фахівці рекомендують робити помел ближче до грубого. Річ у тому, що надто дрібний помел перенаситить напій смаком. Для приготування еспресо краще користуватися спеціальною машиною з функцією кавомолки.

Теги:робуста, КАВА

Комментарии (0)
Войдите, чтобы оставить комментарий.