Як правильно застосовувати медикаменти при нежитю у дітей

03.10.2023 в 12:10 969 5.0 0
Як правильно застосовувати медикаменти при нежитю у дітей
Ілюстрація / Світлина: з відритих джерел
Для ефективного лікування важливо не лише відвідати лікаря та отримати його рекомендації, а й знати, як правильно використовувати призначені ліки.

За будь-якого захворювання важливо правильно підібрати лікування. Для цього необхідно з появою патологічних симптомів звертатися до лікаря, проте деякі маніпуляції батькам доводиться виконувати в домашніх умовах. У разі неправильного їх виконання стан малюка може погіршитися, а лікування ускладнень виявитися ще складнішим. Тому важливо не лише відвідати лікаря та отримати його рекомендації, а й знати, як правильно використовувати призначені ліки. 

Препарати для лікування вірусного риніту

нежить у дітей

Зазвичай педіатри призначають для лікування вірусного риніту кілька препаратів із різним механізмом дії, що впливають на різні етапи патогенезу:

  1. Судинозвужувальні. Більшість дорослих використовують їх для лікування нежитю, проте щодо дітей є декілька нюансів у їх застосуванні. Більшість ліків із цієї групи випускається у спеціальних дитячих варіантах, які й варто купувати. Наприклад, препарат Назалонг має спеціальну форму випуску «Кідс», що містить знижене дозування діючої речовини. Не варто думати, що доросла доза матиме найкращий ефект — навпаки, вона викликає передозування і чимало побічних ефектів. При застосуванні точно дотримуйтесь інструкцій і не продовжуйте курс лікування на свій розсуд.
  2. Індуктори інтерферону. Вони ніяк не впливають на збудників вірусного риніту, їх дія спрямована на активацію власної імунної системи. Якщо місцева резистентність значно знижена, ви не побачите швидкого терапевтичного ефекту. Необхідно забезпечити підтримку дитині — пиття, тепло і свіже повітря, можливість відпочинку.
  3. Фізрозчин. Багато батьків нехтують цим етапом лікування, вважаючи, що сольовий розчин не здатний вплинути на перебіг захворювання через відсутність діючої речовини. Однак його дія полягає в механічному видаленні з носових ходів слизу та патогенів, що дає змогу значно прискорити процес лікування та одужання.

Здебільшого за умови чіткого виконання цих інструкцій вдається досягти якнайшвидшого зникнення симптоматики. Однак якщо йдеться про бактеріальну інфекцію, до складу лікування обов'язково додають антибіотики. Не намагайтеся призначати їх малюкові самостійно — це не допоможе вам впоратися з нежитем. 

нежить у дітей

У використанні антибактеріальних препаратів є кілька правил:

  • курс лікування становить 5-7 днів — після цього терміну у разі збереження симптомів необхідно змінювати антибіотик;
  • не можна переривати курс, навіть якщо дитина виглядає здоровою — це призводить до антибіотикорезистентності;
  • будь-які рішення щодо прийому антибіотиків або їх відміни мають узгоджуватися з педіатром.

Пам'ятайте, що медикаментозна підтримка — це лише частина лікування. Обов'язково слід забезпечити достатній питний режим, оскільки за його відсутності може пересихати слизова оболонка носоглотки. Це додатково знижує місцевий імунітет.

Самолікування може бути шкідливим для вашого здоров'я

Теги:Нежить, медикаменти, лікування, Діти

Комментарии (0)
Войдите, чтобы оставить комментарий.